Review: Het stel van hiernaast

Titel: Het stel van hiernaast
Auteur: Shari Lapena
Uitgeverij: Prometheus
Jaar: 2016
Pagina’s: 287

Wie gaat er nou naar een etentje bij de buren en laat de 
baby thuis alleen achter?
Wat voor moeder doet zoiets?
Je buurvrouw nodigt jou en je man uit voor een etentje. Ze vraagt je terloops of je je dochtertje van zes maanden thuis kunt laten. Niets persoonlijks, ze kan gewoon niet tegen het gehuil. Je echtgenoot zegt dat het wel goed komt – jullie huis is immers vlakbij. Je hebt een babyfoon en jullie zullen elk halfuur checken hoe het gaat, om beurten.
De laatste keer dat je bent gaan kijken lag je meisje vredig te slapen. Maar nu, wanneer je de trappen van het doodstille huis op rent, wordt je grootste angst werkelijkheid. Ze is weg.
Nooit eerder heb je de politie hoeven bellen. Nu zijn ze in jouw huis, en wie weet wat ze daar zullen aantreffen.

Ik ben ondertussen zelf mama van twee zoontjes en wat dit boek beschrijft is de ergste nachtmerrie van iedere ouder: een verdwenen kind. Anne en Marco worden uitgenodigd voor een etentje bij hun buren, Cynthia en Graham. De babysit zegt echter last minute af. Cynthia houdt niet van baby’s en vraagt Cora thuis te laten. Wat is het ergste dat kan gebeuren als ze de zes maanden oude baby thuislaten? Een mysterieuze verdwijning, zo blijkt.

Deze thriller is goed onthaald, dus ik dacht, ik geef hem een kans. Helaas vind ik hem heel wat minder goed. De plot is ongeloofwaardig. De personages komen niet sympathiek over, wat niet erg zou zijn als ze tenminste goed uitgewerkt zouden zijn. Verder is het boek niet altijd even spannend, wat je van een thriller natuurlijk wel verwacht. Ik wist al vlug wie de kidnapper was. Ten slotte vond de auteur het nodig na de feitelijke afloop van de gebeurtenissen nog een extra onrealistisch einde toe te voegen.

Voor de politieagent die het onderzoek leidt, zijn in de eerste plaats de ouders zelf verdacht. Anne lijdt aan een postnatale depressie en had als kind soms al last van psychoses. Marco’s bedrijf zit in financiële moeilijkheden en hij zou het losgeld dus kunnen gebruiken. De buren lijken ook niet geheel onschuldig. En dan zijn er nog Annes rijke ouders die opduiken.

De verdwijning van een kind lijkt op zich al bloedstollend genoeg, maar ik heb de indruk dat de auteur te veel andere verhaallijnen wilde vertellen waardoor er geen enkele verhaallijn fatsoenlijk is uitgewerkt. Zonde! Ik geef Het stel van hiernaast twee sterren.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s