Review: A Spark of Light

Titel: A Spark of Light
Auteur: Jodi Picoult
Uitgeverij: Ballantine Books New York
Jaar: 2018
Pagina’s: 356

The warm fall day starts like any other at the center, a women’s reproductive health services clinic, its staff offering care to anyone who passes through its doors. Then a desperate and distraught gunman burst in and opens fire, taking hostages.
After rushing to the scene, Hugh McElroy, a police hostage negotiator, begins making a plan to communicate with the gunman. To his horror, he learns that his fifteen-year-old daughter, Wren, is inside. She will share the next and tensest few hours of her young life with a cast of unforgettable characters trapped alongside her in the clinic, including the disturbed individual himself.

De abortuswet is vaak een centraal thema in de politiek in de Verenigde Staten. In de staat Alabama werd in mei vorig jaar nog een zeer strenge abortuswet goedgekeurd die het uitvoeren of ondergaan van een abortus verbiedt, met als enige uitzondering wanneer het leven van de moeder in gevaar is. Maar een zwangerschap als resultaat van een verkrachting of incest: pech, die baby moet je krijgen. Beide kampen hebben natuurlijk hun geloof, hun argumentatie en hun achterban. Het is hierover dat A Spark of Light gaat.

Het boek begint in een vrouwenkliniek waar een schutter mensen gegijzeld houdt. Hugh McElroy, de politieonderhandelaar ter plaatse heeft moeite om professioneel te blijven als blijkt dat zijn tienerdochter Wren één van de gegijzelden is. De dochter is er samen met haar tante Bex om een voorschrift voor de pil te vragen. Ook aanwezig in de kliniek: Joy, een vrouw die net een abortus heeft ondergaan; dokter Ward; verpleegster Izzy; Olive, een oudere vrouw met borstkanker; Janine, een undercover anti-abortus demonstrante en George, de gijzelnemer zelf.

Dit boek is een leuke thriller! Er wordt teruggegaan in de tijd, uur per uur. Er wordt geswitcht tussen de tien verschillende hoofdpersonages (het tiende personage is Beth, de dochter van George). Je kan voor hen allemaal wel enige vorm van begrip opbrengen. Je weet vanaf het begin al wat er gaat gebeuren, ik bedoel, het begint met de omschrijving van een lijk op de grond. Dus het zijn niet enkel de gebeurtenissen die van belang zijn, maar ook de toon en interne gedachten van de verschillende personages.

Dit boek zet aan tot debat over abortuswetgeving en wapenwetgeving. In ons progressieve België zijn deze twee thema’s misschien niet zo actueel, maar in Amerika is dit een geheel andere zaak. Het boek draagt een emotionele lading zonder dat de auteur echt een oordeel lijkt te vellen over de verschillende personages. Zelfs de schutter kan nog rekenen op een greintje sympathie van de auteur. Hierin ligt ook de kracht van het boek, het is zowel intellectueel als empatisch goed geschreven. Ik geef A Spark of Light 4 sterren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s