Review: De antwoorden

de antwoorden.jpegTitel: De antwoorden
Auteur: Catherine Lacey
Uitgeverij: Das Mag Uitgevers
Jaar: 2018 (origineel uit 2017)
Pagina’s: 382

Een Tom Cruise-achtige acteur wil met een duur experiment de perfecte liefde construeren. Een team onderzoekers stelt een harem voor hem samen, waarin elke vrouw een andere rol vervult. Een Boze Vriendin om ruzie mee te maken, een Moederlijke Vriendin om zijn was te doen, een Banale Vriendin om mee te hangen.

Mary Parsons, opgegroeid in een strengreligieuze, wereldvreemde familie, wordt zijn Emotionele Vriendin. Ze is degene met wie hij een intimiteit vindt die recht tegen de opzet van het onderzoek dreigt in te druisen. Is dit de liefde waar hij al die tijd naar op zoek was? Maar dan grijpt het team in en lijken de acteur en Mary gijzelaars van hun eigen experiment te worden.

De antwoorden is een roman over moderne liefde en de absolute onmaakbaarheid ervan.

Wauw! Wat een geniaal concept. Is liefde maakbaar? Hoe komt het dat relaties zo vaak slecht eindigen? We krijgen door programma’s zoals Blind Getrouwd meer en meer de indruk dat liefde gaat om het gebruiken van de juiste technologie om zo de juiste data met elkaar te koppelen en een perfecte match te vinden. Maar is het wel zo simpel?

Acteur Kurt Sky stapt in een experiment om dit te onderzoeken. Hij wil weten wat een relatie doet werken of doet eindigen. Verschillende dames solliciteren op een ietwat vage vacature om een rol te vervullen in Kurts leven als één van zijn vriendinnen voor het zogenaamde ‘Vriendinnenproject’. De verschillende rollen die je verwacht van een partner worden verdeeld over verschillende dames: een boze vriendin, intimiteitsvriendinnen (mooi woord voor prostituees), emotionele vriendin, enz. Vrouwen worden geobjectiveerd en vervullen slechts één bepaalde rol waarbij ze gebonden zijn aan een vast script. Ze krijgen hier wel een smak geld voor. Hoe interessant dit experiment ook lijkt, Kurt denkt alleen maar aan zichzelf. Hij is een zelfingenomen man die alleen maar over zichzelf praat. Hierdoor lijkt mij dat het experiment sowieso weinig kans tot succes heeft, aangezien hij vooral zijn ego wil strelen.

Bovendien blijkt dat er een experiment binnen het experiment is. De wetenschappers die het experiment leiden, hebben immers een eigen, verborgen agenda. Zij proberen gevoelens niet alleen te meten, maar ook te sturen door middel van elektrische impulsen. Maar zijn gevoelens die gestuurd worden nog wel echt te noemen?

Hoofdpersonage is Mary Parsons. Zij heeft last van mysterieuze pijnen, waarvoor ze een peperdure, alternatieve behandeling volgt. Om deze te kunnen betalen, zoekt ze een tweede baantje. Zo komt ze als Emotionele Vriendin terecht in het experiment. We komen ook wat te weten over Mary’s achtergrond. Ze groeide op in een zeer religieus gezin, geïsoleerd van de rest van de wereld, waardoor ze nogal wereldvreemd is. Jammer genoeg worden de andere personages minder goed uitgewerkt.

Uiteindelijk blijkt liefde niet maakbaar of vatbaar te zijn. Wat je natuurlijk op voorhand al wel kon verwachten. Echte antwoorden krijgen we niet. Wel kwamen er een heleboel vragen in mij op tijdens het lezen. Over liefde. En over het leven.

De antwoorden is een prachtig boek. Door de mooie schrijfstijl. Door de filosofische inslag die erin zit. Het stelt belangrijke levensvragen over bijvoorbeeld de positie van vrouwen in de maatschappij, maar ook over liefde. Helaas krijgen we weinig antwoorden. Ik geef dit boek vier sterren. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s