Review: De verwarde cavia

de verwarde cavia.JPGTitel: De verwarde cavia
Auteur: Paulien Cornelisse
Uitgeverij: Elkedag Boeken
Jaar: 2016
Pagina’s: 190

Eindelijk! Een boek over een cavia die op kantoor werkt!
‘Ik hoorde dat Ruud gaat snoeien!’ fluisterde Marja luid. ‘Snoeien? Waarin?’ vroeg Cavia. ‘In ons! Afslanken die hap! Alles met freelancers!’

Treed binnen in de wereld van Caaf. Maak kennis met haar collega’s, ervaar het belang van een betrouwbare koffieautomaat en huiver mee als het moederconcern zich met de zaken gaat bemoeien. De kantoortuin is een verwarrende biotoop, met als enige houvast een doosje paperclips.

Ik moet toegeven dat ik dit boek grappiger had verwacht. Maar torenhoge verwachtingen koesteren is nooit een goed idee. Wel was het heerlijk herkenbaar voor iedereen die ooit een saaie kantoorjob heeft gedaan. Van de homoseksuele receptionist tot het irritante diensthoofd, ze komen er allemaal in voor. En hoewel je soms wel vloekt op je 9-to-5-bestaan, is het ook een hele geruststelling om te weten wat er juist van jou verwacht wordt. Bijvoorbeeld volgende quote:

En nu zat ze weer rustig aan haar bureau. Het idee dat ze een lade had met paperclips, haar nietmachine, haar ontnietertje, post-its, pennen, potloden, een gummetje – dat hield haar voorlopig op de been.

Of de stress om te moeten telefoneren. Of ben ik daar de enige in? (en ik werk dan nog op een klantendienst!):

Ze herinnerde zich dat hij telefoonangst had. Omdat ze daar soms zelf ook aan leed, kwam het haar eigenlijk wel goed uit. Ze mailde hem dat ze een mailprobleem had. Hij mailde meteen terug.

Het is in ieder geval wel origineel gevonden om een echte cavia als hoofdpersonage te nemen in een verder menselijke kantoorwereld. Vooral wanneer er een tweede cavia in het verhaal komt wiens droom het is een eigen foodtruck met goulash te starten.

Het zijn allemaal korte, fragmentarische hoofdstukken, dus het leest heel vlot. Literair niet hoogstaand, en als verhaal is het niet veel soeps. Maar het is vlot en grappig geschreven.

Ik geef De verwarde cavia drie sterren.

 

Advertenties

2 gedachtes over “Review: De verwarde cavia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s