Review: Harry Potter and the cursed child

harry potter.JPGTitel: Harry Potter and the Cursed Child (parts one and two)
Auteur: J.K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne
Uitgeverij: Little, Brown
Jaar: 2016
Pagina’s: 330

It was always difficult being Harry Potter and it isn’t much easier now that he is an overworked employee of the Ministry of Magic, a husband, and father of three schoolage children. While Harry grapples with a past that refuses to stay where it belongs, his youngest son Albus must struggle with the weight of a family legacy he never wanted. As past and present fuse ominously, both father and son learn the uncomfortable truth: sometimes, darkness comes from unexpected places.

Ik stond een beetje sceptisch tegenover een nieuw Harry Potter boek. Zeker omdat het in toneelvorm is gegoten. Hoe hard kan je iets uitmelken, dacht ik. Maar ik zat fout. Want Harry Potter is en blijft geniaal, zelfs in toneelvorm!

Het voelt echt als thuiskomen om dit boek te lezen. Ik maak dan ook deel uit – zoals de meesten van jullie, vermoed ik – van de generatie die is opgegroeid met Harry Potter. Om dan na zoveel jaren opnieuw een boek te hebben met nieuwe, maar ook met oude, bekende personages is echt heerlijk!

Harry Potter and the Cursed Child is het verhaal van Albus Severus Potter. Hij worstelt met het hebben van een bekende vader en met het feit dat hij in Zwadderich wordt gesorteerd door de sorteerhoed. Albus heeft voornamelijk schrik dat hij niet kan opleven tegen de verwachtingen. Als outcast op school sluit hij vriendschap met Scorpius Malfidus, zeer tegen de zin van hun vaders. Harry zelf is ook niet bepaald ‘world’s greatest dad’, wat zorgt voor de nodige strubbelingen. Wanneer Albus probeert een fout recht te zetten die Harry vroeger maakte, loop het helemaal mis…

Het belangrijkste thema in dit boek is tijd. Het verhaal speelt met de concepten predestinatie en vrije wil.  Er wordt heel wat geknoeid met de tijd. En elke keer wanneer er terug in de tijd wordt gegaan, ontstaat er een nieuwe, alternatieve versie van de wereld. Ik vond dit geweldig. Dit laat zien hoe zelfs de kleinste gebeurtenissen invloed kunnen hebben op een leven.

Toegegeven, er zijn geen prachtige omschrijvingen zoals in de boeken. Dat is nogal moeilijk wanneer alles in dialoogvorm is en je enkel korte regieaanwijzingen krijgt. Maar dat doet er niet echt toe, vond ik. Het boek start waar het vorige boek eindigde, dus je kan volgen. En we weten hoe alles eruit ziet vanuit de vorige boeken en films.

Harry Potter and the Cursed Child gaat voor nieuwe lezers van de serie waarschijnlijk niet heel overtuigend zijn. Maar voor mensen zoals ik, die jaren hebben gehoopt op een sequel/prequel/spinoff/wat dan ook, is dit a dream come true. Ik geef het vijf sterren.

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Review: Harry Potter and the cursed child

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s