Review: Zijderups

zijderups.JPGTitel: Zijderups
Auteur: Robert Galbraith (pseudoniem J.K. Rowling)
Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij bv
Jaar: 2014
Pagina’s: 541

Wanneer de schrijver Owen Quine verdwijnt, huurt zijn vrouw detective Cormoran Strike in. Ze denkt dat Owen er even tussenuit is – zoals hij wel vaker doet – en ze vraagt Strike hem op te sporen en weer thuis te brengen.
Maar uit Strikes onderzoek blijkt dat er meer speelt dan zijn vrouw vermoedt. Quine heeft net een manuscript voltooid waarin hij karaktermoord pleegt op bijna iedereen die hij kent. Publicatie van dit verhaal zou vele levens ruïneren, dus er zullen heel wat mensen zijn die hem het zwijgen willen opleggen.
Als Quines lichaam gevonden wordt, blijken de omstandigheden van zijn dood uiterst bizar. In een race tegen de klok probeert Strike het motief te achterhalen van een meedogenloze moordenaar; een moordenaar zoals hij nog nooit is tegengekomen.

De eerste foto’s van de verfilming van de Cormoran Strike-serie werden vorige week vrijgegeven. Holliday Grainger en Tom Burke spelen de hoofdrollen. Hierbij één van de foto’s die je op de BBC-site kan vinden:

cormoran strike.jpg

Zijderups is het tweede boek uit de reeks. Cormoran Strike is nog steeds het hoofdpersonage. Hij is een oorlogsveteraan die als privédetective werkt. Robin Ellacott is zijn trouwe sidekick. In dit boek onderzoeken ze de verdwijning van de excentrieke schrijver Owen Quine. Zijn nieuwe manuscript, Bombyx Mori, veroorzaakte heel wat ophef doordat het allerlei bekende figuren uit de uitgeverswereld door het slijk haalt. Cormoran vindt uiteindelijk Owen Quine. Er is maar één probleem: Owen is al dood. De politie verdenkt Owens vrouw, tevens Cormorans opdrachtgever. Cormorans zoektocht naar Owen verandert in een zoektocht naar zijn moordenaar.

Als lezer heb je echt geen idee wie de moordenaar is. Er komen allerlei verdachten uit Owens schrijverswereldje te voorschijn. Met zijn manuscript zou Owen karaktermoord op veel mensen hebben gepleegd en deze hebben allemaal een motief om hem te vermoorden. Het boek schept niet zo’n positief beeld van de uitgeverijwereld en het is maar te hopen dat Rowling niet uit eigen ervaring spreekt. De plot is heel detailrijk. Op het einde vallen alle puzzelstukjes op hun plaats.

Verder zijn het leuke personages die psychologisch goed zijn opgebouwd. Robin blijft voor Cormoran werken omdat ze het een leuke job vindt. Het is een kinderdroom van haar om als detective te kunnen werken en ze hoopt dan ook dat ze de nodige opleidingen krijgt. Wanneer Cormoran echter praat over het aannemen van een derde persoon, beschouwt ze dat als een belediging. Cormoran heeft echter ingezien dat Robins verloofde niets van hem of van Robins job moet hebben. Er zijn dus wel enige spanningen tussen de twee.

Zijderups is een leuk boek. Ik hou van de personages. Ik ben nu al benieuwd naar de tv-serie. De setting (Londen) is leuk omschreven. Het verhaal is spannend. Maar het is geen Harry Potter. Ik geef het vier sterren.

Advertenties

Een gedachte over “Review: Zijderups

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s