Review: Moderne romantiek

moderne romantiek.JPG

Titel: Moderne romantiek
Auteur: Aziz Ansari
Uitgeverij: Meulenhoff
Jaar: 2016 (origineel uit 2015)
Pagina’s: 288

Als je op zoek bent naar liefde, dan is het aanbod geen probleem: we hebben 24 uur per dag een bar in onze broekzak zitten. We beschikken over meer romantische opties dan ooit eerder in de menselijke geschiedenis. Waarom zijn zo veel mensen dan toch gefrustreerd?

Aziz Ansari, comedian en acteur, heeft samen met socioloog Eric Klinenberg uitgebreid onderzoek gedaan naar de liefde. Ze ontwierpen een enorm onderzoeksproject, met honderden interviews en focusgroepen van Tokio tot Parijs, en riepen de hulp in van ’s werelds bekendste sociale wetenschappers. Het resultaat is een even hilarisch als interessant boek over de liefde, voor zowel de bezette als vrijgezelle lezer. 

Ik had dit boek al vaker zien passeren op andere boekenblogs en was dan ook ontzettend benieuwd ernaar. Het viel toch een klein beetje tegen. Ik had het grappiger verwacht. Maar het was eerder een scriptie over daten in onze moderne tijd. Hoewel, om als echte thesis over te komen ontbraken bepaalde onderdelen, zoals bijvoorbeeld een duidelijke doelstelling of conclusie. En om als echt grappig over te komen, vond ik de humor soms een beetje flauw en de stijl een beetje te droog.

Het onderwerp ‘daten’ is hier in België sowieso een ietwat vreemd concept. In Amerikaanse films (en in het echte leven ook) date iedereen met wildvreemden. Terwijl het in België toch niet echt de gewoonte is om met onbekenden op stap te gaan. Tinder en datingsites brengen daar uiteraard enige verandering in. Maar toch. Aziz Ansari geeft het in zijn boek zelf aan, je mag datingsites of apps niet bekijken als daadwerkelijk daten. Ze zijn enkel en alleen een manier om je voor te stellen aan elkaar. Daarna spreek je af in het echte leven, investeer je tijd in elkaar, en misschien wordt het wel iets. Maar je kan moeilijk oneindig naar elkaar blijven sms’en zonder ooit tot een ontmoeting te komen. En ondanks het feit dat we oneindige keuzemogelijkheden hebben tegenwoordig, is het ook niet mogelijk om nooit te kiezen. Daar wordt je ook niet bepaald gelukkig van.

Voor wie toch aan daten doet, er staan wel enkele nuttige tips in het boek. Wat voor profielfoto neem je best?

Ben je een vrouw, laat dan een van bovenaf genomen foto van jezelf maken met een flink decolleté terwijl je onder water naar een verloren schat zoekt. Ben je een man, dan maak je de meeste kans met een foto van jezelf in het gezelschap van een klein hondje terwijl je een grot ontdekt.

Maar ook tips over hoe je een sms moet opstellen om zoveel mogelijk kans te maken op een date:

  • een duidelijke uitnodiging voor een specifieke activiteit en op een specifiek tijdstip
  • een verwijzing naar de laatste persoonlijke ontmoeting
  • een beetje humor

Aziz Ansari laat in Moderne romantiek de invloed van social media en smartphones op ons liefdesleven zien. Het las heel vlot en was zowel informatief als grappig. Het grootste pluspunt vond ik de grafische vormgeving van het boek. Verder was het maar zozo. Ik geef het drie sterren.

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “Review: Moderne romantiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s