Review: Het boek van wonderlijke nieuwe dingen

het boek van wonderlijke nieuwe dingen.jpgTitel: Het boek van wonderlijke nieuwe dingen
Auteur: Michel Faber
Uitgeverij: Vrijdag
Jaar: 2015
Pagina’s: 637

Pff, wat een dik boek. Het gaat over een missionaris, Peter, die wordt aangenomen door de Amerikaanse firma USIC om op de buitenaardse planeet Oasis het christendom te verspreiden onder de aliens. Later blijkt dat de aliens zelf hadden gevraagd naar een nieuwe predikant en zelfs dreigden de voedseltoevoer stop te zetten. Ondertussen zit Peters vrouw, Beatrice, eenzaam en alleen op de Aarde. De Aarde gaat ten onder aan allerlei rampen: de Maldiven worden weggespoeld door een vloedgolf; supermarktketen Tesco gaat failliet, en Bea blijkt onverwacht zwanger te zijn.

Het verhaal klinkt als sciencefiction, maar je moet absoluut geen liefhebber van het genre zijn om dit verhaal goed te vinden. Het gaat voornamelijk over communicatie en communicatieproblemen. Allereerst tussen Peter en zijn vrouw Beatrice, die lichtjaren van elkaar verwijderd zijn. Maar ook tussen Peter en de inheemse bevolking van de planeet. Hoewel zij Engels lijken te hebben geleerd van Peters voorganger Kurtzberg, is er de nodige miscommunicatie.

Ergens is het een droevig boek. Tijdens het schrijven van dit boek is Michel Fabers eigen vrouw gestorven. Dat vind je ook wel terug in het boek. Het gaat over afscheid nemen. Doordat Peter en Bea enkel per mail kunnen communiceren, slagen zij er niet in elkaars leefwereld te beschrijven voor elkaar. Hierdoor groeit het onbegrip en groeien zij steeds verder uit elkaar.

Toch vond ik het absoluut geen goed boek. Het is veel te langdradig, veel dingen worden nooit verder uitgewerkt, en het gaat te vaak over religie. Dat is natuurlijk ook persoonlijke smaak, maar Peter hervalt vaak in het quoten van psalmen of in preken geven aan zijn vrouw. Daar heb ik echt geen behoefte aan.

Het boek van wonderlijke nieuwe dingen gaat over wat het is om menselijk te zijn. Het gaat erover hoe onze communicatie soms zijn grenzen kent. Maar het was met momenten echt te langdradig en saai. Ik geef het twee sterren. 

 

 

Advertenties

5 gedachtes over “Review: Het boek van wonderlijke nieuwe dingen

 1. Tot nu toe heb ik alleen maar lovende reacties op dit boek gelezen. Zelf vond ik het ontzettend goed: juist de details van de andere planeet en de Aliens die daar wonen, geweldig! En inderdaad de relatieperikelen van Peter en Bea. Zo zie je maar weer dat smaken verschillen…

  Liked by 1 persoon

  1. Ik vond de beschrijvingen van de planeet en de aliens ook heel goed. Ik was blij dat Faber niet herviel in van die stereotiepe beelden van kleine groene mannetjes. En de briefwisseling tussen Peter en Bea vond ik nog wel boeiend. Maar niet 600 pagina’s lang.

   Like

 2. Ik ben echt groot fan van dit boek, maar ik begrijp wel waar je kritiek vandaan komt. Ik kan me voorstellen dat je het verhaal traag of saai vond, maar zelf was ik van begin tot eind hooked. Juist die traagheid zorgt er voor mij voor dat je je goed kunt inleven in de situatie van Peter en de eenzaamheid van het leven op een andere planeet.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s