Review: Heart of Darkness and Other Tales

heart of darkness.jpgTitel: Heart of Darkness and Other Tales
Auteur: Joseph Conrad
Uitgeverij: Oxford University Press
Jaar: 2008 (origineel uit 1899)
Pagina’s: 217

Set in an atmosphere of mystery and menace, ‘Heart of Darkness’ tells the story of Marlow’s journey up the Congo River to meet the remarkable Mr Kurtz. It reveals Conrad at the height of his powers as a writer of great vividness, intensity, and sophistication. ‘An Outpost of Progress’ is also set in central Africa and offers a fiercely sardonic view of European imperialism. ‘Karain’, with its Malaysian setting, questions conventional ideas of the contrasts between races. ‘Youth’ is a largely autobiographical account of an ill-fated voyage in which Marlow makes his first appearance. The four tales variously appraise the glamour, folly, and rapacity of imperial adventure. All are concerned with illusions and all, in their diverse ways, display the brilliance of Joseph Conrad, creator of exotic vistas, adventurous narratives, and acutely ironic insights into human nature and the bases of civilization.

Deze week een beetje geschiedenis. Leopold II, tweede koning der Belgen, maar vooral bekend als oorlogsmisdadiger, kreeg in 1885 heerschappij over Congo. Daar voerde hij een schrikbewind uit waarbij veel slachtoffers vielen. Ondanks het feit dat eind 19de eeuw het liberalisme in Europa populair was, kwam Leopold weg met slavernij, het afhakken van handen, onthoofdingen enz. De schrijver van Heart of Darkness, Joseph Conrad, pende zijn ervaringen in Congo neer. Deze week dus opnieuw een klassieker, die ook op mijn reading bucket list staat. Wees gerust: volgende week zal het waarschijnlijk een recenter boek genomineerd voor de Europese Literatuurprijs zijn.

Dit boek bestaat uit vier kortverhalen/novelles. Ze zijn alle vier zwaar symbolisch, gaan over de gevaren van het imperialisme en de gevolgen daarvan op de menselijke psyche. An Outpost of Progress gaat over twee mannen die alleen een handelsstation in Afrika draaiende moeten houden, maar die zonder het toezicht van Europa compleet gestoord lijken te worden. Karain, wat ik persoonlijk het slechtste verhaal van de vier vind, gaat voornamelijk over de verschillen tussen de verschillende rassen. Youth gaat over de eerste reis van Marlow op zee. Zijn boot was toen in brand geschoten en uiteindelijk gezonken, maar als jeugdig man zag hij altijd alles hoopvol in.

Heart of Darkness is het bekendste en het belangrijkste van de vier verhalen. Marlow, de verteller van het verhaal, reist de Congorivier af om ene Kurtz op te pikken op zijn handelspost. Kurtz staat bekend als een eloquent man met vele talenten. Marlow wil hem dan ook graag ontmoeten. Wanneer ze na een paar maanden vertraging eindelijk bij Kurtz aankomen, blijkt deze volledig machtsgeil te zijn geworden. Van zijn oorspronkelijke idealen blijft niets meer over. Hij wil enkel ivoor bemachtigen, heeft afgehakte hoofden op houten staken voor zijn hut staan en wordt verafgood door de plaatselijke stam daar. Kurtz is echter zeer ziek en wordt de boot opgedragen. Uiteindelijk sterft hij met als legendarische laatste woorden:

The horror! The horror!

Het is niet duidelijk of hij dit als oordeel over zijn eigen daden zegt, over het leven in de wildernis van Afrika, of over het universum in het algemeen.

Heart of Darkness is een getuigenis van de gruwelen die zijn gebeurd in Congo. Een getuigenis die wel gefictionaliseerd is door een geniaal auteur, maar nog steeds trouw aan de geschiedenis. Was zijn doel nu om een aanklacht te schrijven tegen het kolonialisme, of wilde Conrad aantonen dat de mens intrinsiek slecht is? Men weet het niet. Academici hebben hierover al veel boeken geschreven en er zullen er ongetwijfeld nog veel volgen. Feit is: dit boek blijft nazinderen. Ik geef het vijf sterren.

Advertenties

Een gedachte over “Review: Heart of Darkness and Other Tales

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s