Review: Tess of the d’Urbervilles

Tess of the d'UrbervillesTitel: Tess of the d’Urbervilles
Auteur: Thomas Hardy
Uitgeverij: Wordsworth Classics
Jaar: 2000 (origineel uit 1891)
Pagina’s: 350

Set in Hardy’s Wessex, Tess of the d’Urbervilles is a moving novel of hypocrisy and double standards. Its challenging sub-title, A Pure Woman, infuriated critics when the book was first published in 1891, and it was condemned as immoral and pessimistic.

It tells of Tess Durbeyfield, the daughter of a poor and dissipated villager, who learns that she may be descended from the ancient family of d’Urbeville. In her search for respectability her fortunes fluctuate wildly, and the story assumes the proportions of a Greek tragedy. It explores Tess’s relationships with two very different men, her struggle against the social mores of the rural Victorian world which she inhabits and the hypocrisy of the age.

Tess of the d’Urbervilles is geen vrolijk boek. Integendeel, het is een ontzettend deprimerend boek. Niets in het leven van het hoofdpersonage Tess gaat goed. Dus als je niet van een stevige portie dramatiek houdt, lees dan vooral dit boek niet! Daarenboven, het Engels dat Hardy gebruikt is heel descriptief en soms nogal moeilijk. Dus opnieuw, als je niet van een uitdaging houdt, laat dit boek dan links liggen.

Ik ben zelf iemand die totaal geen probleem heeft met deprimerende boeken of met een boek dat wat trager leest dan andere boeken. Ik vond Tess of the d’Urbervilles dan ook een goed boek. Ik ga proberen niet te veel spoilers weg te geven in deze recensie. Het verhaal gaat over de jonge Tess die opgroeit in een arm gezin. Zij komt erachter dat ze afstamt van een oude, rijke familie en gaat hulp zoeken bij naamgenoten in de buurt. Hier komt Tess de jonge player Alec d’Urberville tegen. Hij verleidt haar – of mogelijk verkracht hij haar zelfs, daar is het boek niet duidelijk over. Tess krijgt een kind van hem, dat een paar maanden later sterft. Tess wordt geschuwd door de maatschappij en zoekt werk op een boerderij ver weg van haar thuis, waar niemand iets van haar verleden afweet. Hier ontmoet ze Angel Clare. De twee worden verliefd en trouwen na lang aandringen van Angel. Wanneer Angel echter te horen krijgt dat Tess geen maagd meer is, vlucht hij weg van haar naar Brazilië. Hierna proberen zowel Alec als Angel om opnieuw iets te beginnen met Tess. Voor wie kiest ze? En eindigt het goed voor iedereen? Daar zal je het boek zelf voor moeten lezen.

Er zijn drie hoofdpersonages: Tess en de twee mannen in haar leven. Over Tess en Angel had ik een dubbel gevoel. Ik denk dat ze elkaar wel waard zijn in hun besluiteloosheid en gebrek aan eigen wil. Alec wordt van het begin al geprofileerd als ‘de slechterik’, maar hij is tenminste wel eerlijk over wat hij wilt. Tess lijkt soms zelf het slachtoffer te spelen. Ze heeft geen eigen mening, maar neemt klakkeloos de mening van Angel over. Ze geeft hem gelijk wanneer hij van haar wegloopt. Ze onderneemt niet echt stappen om hem terug voor zich te winnen. Al kan je bijna niet anders dan met haar meeleven, omdat ze zoveel ergs meemaakt. Angel wordt in eerste instantie als ‘de held’ omschreven, maar zijn moraal is toch ook niet zo modern en liberaal als hij zelf wel denkt. Hij biecht op hun huwelijksnacht zelf een affaire op, maar wanneer Tess hetzelfde doet, wordt hij kwaad. Het is met die dubbele standaard dat het boek speelt.

Een laatste aspect dat ik wel apprecieerde, is het feit dat het boek zich op het platteland afspeelt. Natuurlijk zijn omschrijvingen van het met de hand melken van koeien ondertussen zwaar achterhaald, maar ik kan mij nog wel gemakkelijk voorstellen dat mijn grootvader dit vroeger ook zo moest doen. Als boerendochter kan ik mij dus wel vinden in het rurale element van het boek.

Tess of the d’Urbervilles gaat over de dubbele moraal die wij er soms op na houden. Eigenlijk is er in vergelijking met 1891 nog niet genoeg veranderd. Een man die met veel vrouwen slaapt, wordt niet vies bekeken. Een vrouw die met veel mensen slaapt, is een slet. Het boek gaat er ook over dat je mensen niet alleen mag beoordelen op basis van wat ze doen, maar ook op basis van wat ze zeggen en denken. Je kan er ook een wijze les voor alle vrouwen in vinden: laat je leven nooit volledig bepalen door een man, want daar komt alleen maar miserie van. Ik geef het drie sterren.

Advertenties

Een gedachte over “Review: Tess of the d’Urbervilles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s