Review: De Familie Fang

de familie fangTitel: De Familie Fang
Auteur: Kevin Wilson
Uitgeverij: De Harmonie
Jaar: 2011
Pagina’s: 347

Caleb en Camille Fang wijden hun leven aan het maken van Kunst met een grote K. Maar als je als kunstenaar gewend bent om de werkelijkheid op z’n kop te zetten, is het lastig je kinderen op te voeden tot aangepaste individuen. Annie en Buster Fang hebben zo lang ze zich kunnen herinneren de hoofdrol gespeeld in de kunstwerken van hun ouders.

Nu ze volwassen zijn, zijn ze nauwelijks in staat zich in de wereld staande te houden. En wanneer alles misgaat is thuis de enige plek waar ze nog naartoe kunnen. Daar blijkt dat hun ouders hun magnum opus voorbereiden. Alle verhoudingen worden op scherp gezet: de Fangs moeten kiezen. Wat is belangrijker, de Kunst of het gezin?

Als je denkt dat jouw familie raar is, dan heb je nog nooit van de familie Fang gehoord. Caleb en Camille Fang zijn twee performancekunstenaars wiens levens in het teken van de kunst staan. Ze hadden nooit de bedoeling om een gezin te beginnen, want Calebs mentor zei altijd: “Kinderen zijn de dood van de kunst.” Wanneer ze dan toch aan kinderen beginnen, besluiten ze om samen met hun kinderen kunst te maken.

Enkele voorbeelden van de chaos die zij in het leven van nietsvermoedende mensen brengen:

  • Buster en Annie zingen vreselijk vals in een winkelcentrum om geld voor de operatie van hun hond in te zamelen. Hun vader, Caleb, roept vanuit het publiek dat ze er geen zak van kunnen. Een deel van het publiek geeft hem gelijk, een ander deel verdedigt de kinderen. Er wordt gevochten. Oh, en mijn favoriete quote uit het boek komt uit dit hoofdstuk:

“Zelfs vreselijke mensen kunnen een paar minuten lang beleefd zijn,” had hun vader gezegd. “Maar als het ietsje langer duurt, worden het weer de eikels die het zijn.”

  • Buster doet mee aan een missverkiezing, verkleed als meisje, en wint. Hij gaat letterlijk lopen met het kroontje.
  • Buster en Annie spelen Romeo en Julia en moeten elkaar kussen op het podium.
  • Caleb en Camille maken hun zoon zo zenuwachtig in een chic restaurant dat hij overgeeft over de tafel.

Deze flashbacks naar gelukkiger tijden als gezin krijgen we in de korte intermezzo-hoofdstukken. Ondertussen zijn Buster en Annie echter ontsnapt aan hun vreemde thuissituatie. Annie is een Hollywoodactrice die in opspraak komt nadat er foto’s van haar blote borsten zijn gelekt. Buster werkt als freelance-journalist en heeft ooit twee niet zo’n goed onthaalde romans geschreven. Door omstandigheden belanden de twee terug bij hun ouders thuis, waar ze meteen weer moeten meegaan in de waanzin van de familie Fang.

Dit boek is ontzettend grappig. Voornamelijk de korte hoofdstukken met de performances die de familie Fang maakt, zijn hilarisch. Toch heeft het boek ook een serieuzere kant. Het gaat over de band die we als kinderen met onze ouders opbouwen. Over hoe we ze als kind geweldig vinden, maar ons later vaak afzetten tegen hun ideeën. Ik geef De Familie Fang vier sterren.

Advertenties

2 gedachtes over “Review: De Familie Fang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s