Review: De kat

Titel: De katTitel: De kat
Auteur: Takashi Hiraide
Uitgeverij: Meulenhoff
Jaar: 2015 (origineel uit 2001)
Pagina’s: 159

Takashi Hiraides De Kat lijkt wel een cursus mindfulness. Misschien is dat ergens wel logisch aangezien zowel het boek als de basis van het hele concept ‘mindfulness’ uit het oosten komen. Elk element wordt aandachtig beschreven in het verhaal: hoe elke kamer eruit ziet, hoe de kat beweegt, hoe een vogel opvliegt,…

Meer doet de verteller in feite niet. Hij woont met zijn vrouw in een huis in een buitenwijk van Japan. Zij wonen in het diensthuis dat aansluit op de grotere tuin van hun bejaarde huisbazin. Op een dag komt de kat van de buren bij hen langs. Hoewel de kat eerst als een soort van bezoeker overkomt, lijkt ze na een tijdje meer en meer hun eigen kat te worden. Ondanks het feit dat geen van beiden een ontzettende kattenliefhebber is, worden ze toch verliefd op het poesje.

Het boek kan je zowel positief als negatief lezen. Enerzijds lijkt het boek te gaan over een koppel dat naar elkaar toegroeit doorheen de jaren. Dankzij de komst van iets kleins – namelijk de kat – leren ze weer met elkaar communiceren en omgaan. Anderzijds gaat het boek ook over de vergankelijkheid van dingen.

Ik vond het boek geen hoogvlieger, maar nu ook weer niet slecht. De cover is mooi, met reflecterende, groene kattenogen erop. Het boek beschrijft op poëtische wijzen de alledaagse dingen die we meestal zelf niet opmerken. Misschien is dit een typisch Japanse schrijfstijl, ik weet het niet. Voor mij ging het soms een beetje te traag, duurde het soms een beetje te lang. Ik geef het drie sterren.

Advertenties

Een gedachte over “Review: De kat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s