Review: The Three Musketeers

cover the three musketeersTitel: The Three Musketeers
Auteur: Alexandre Dumas
Uitgeverij: Wordsworth Classics
Jaar: 2001 (origineel uit 1844)
Pagina’s: 564

One of the most celebrated and popular historical romances ever written, The Three Musketeers tells the story of the early adventures of the young Gascon gentleman D’Artagnan and his three friends from the regiment of the King’s Musketeers – Athos, Porthos and Aramis.

Under the watchful eye of their patron M. de Treville, the four defend the honour of the regiment against the guards of Cardinal Richelieu, and the honour of the Queen against the machinations of the Cardinal himself as the power struggles of seventeenth-century France are vividly played out in the background.

But their most dangerous encounter is with the Cardinal’s spy, Milady, one of literature’s most memorable female villains, and Alaxandre Dumas employs all his fast-paced narrative skills to bring this enthralling novel to a breathtakingly gripping and dramatic conclusion.

The Three Musketeers kan putten uit een arsenaal aan verhaalsaspecten die het de moeite waard maken. Het beschikt over de nodige humor, intrige en actie. Voeg daar nog een bromance aan toe tussen de vier hoofdpersonages en een sexy femme fatale als de slechterik, en je hebt het recept voor een klassieker.

Door de vele verfilmingen van dit boek zal iedereen ondertussen het verhaal wel kennen. D’Artagnan, een impulsieve jongeman, reist naar Parijs om er musketier te worden. Wanneer onderweg zijn paard wordt uitgescholden door een onbekende man, geeft hem dat meteen een reden om deze man uit te dagen tot een duel. Hij verliest en wordt bestolen. In Parijs aangekomen heeft hij al vlug nog drie andere duels aan zijn been. Gelukkig wordt D’Artagnan met deze drie mannen – Athos, Porthos en Aramis – beste vrienden. Hij kan hun hulp goed gebruiken wanneer hij de snode plannen van kardinaal Richelieu en zijn spionne, Milady, moet dwarsbomen.

De vier musketiers mogen dan wel de helden van het verhaal zijn, heilige boontjes zijn het toch ook niet! Allereerst is er D’Artagnan. Hij wordt verliefd op een getrouwde vrouw (Madame Bonacieux), vergeet haar vlug wanneer zij gekidnapt wordt en hij Milady tegen het lijf loopt, en maakt misbruik van Kitty’s (Milady’s kamermeisje) verliefdheid op hem om dichter bij Milady te komen. Verder is er Athos. Vele mensen hebben al geopperd dat hij de eigenlijke held van The Three Musketeers is, en dat het eerder het verhaal van Milady en hem is dan het coming-of-age-verhaal van D’Artagnan. Hier ben ik het grotendeels mee eens. Athos is een veel interessanter personage dan D’Artagnan. Hij is een man van adel, die verliefd werd op Milady en met haar trouwde. Toen hij erachter kwam dat zij een veroordeelde criminele was, liet hij haar ophangen en gaf hij zelf zijn rijkeluisleventje op voor een bestaan bij de musketiers. Hij is de leider van de vier en de wijste. Toch is ook hij niet perfect. Hij drinkt en is depressief.  Ten derde is er Porthos. Hij is ontzettend ijdel en geldbelust. Ten slotte is er Aramis. Hij wil eigenlijk bij de Kerk toetreden, maar heeft nog wel een affaire met één of andere vrouw. Wat deze personages tot held maakt, is hun onvoorwaardelijke loyaliteit tegenover elkaar en tegenover hun koningspaar.

Alexandre Dumas maakt gebruik van historische personages, maar je mag er toch niet van uitgaan dat heel het boek historisch correct is. Dumas gebruikt historische feiten en personages om zijn eigen verhaal een bepaalde achtergrond te geven, maar geeft zelf aan in het boek dat hij niet wil praten over de feiten.

Mensen die mijn blog een beetje volgen, weten misschien al wel dat ik ontzettende fan ben van The Three Musketeers. Ik heb al veel verfilmingen ervan gezien, ik heb twee verschillende edities liggen van het boek en ben tegenwoordig ook helemaal in de ban van de BBC-serie The Musketeers. Geen wonder dus dat ik dit boek geweldig vind en vijf sterren geef!

Advertenties

Een gedachte over “Review: The Three Musketeers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s