Review: Yoga voor mensen die te beroerd zijn om eraan te doen

cover yoga voor mensen die te beroerd zijn om eraan te doenTitel: Yoga voor mensen die te beroerd zijn om eraan te doen
Auteur: Geoff Dyer
Uitgeverij: Meulenhoff
Jaar: 2014 (origineel uit 2003)
Pagina’s: 254

Tijdens zijn reizen – van Amsterdam naar Cambodja, van Rome naar Indonesië, van Libië naar het Burning Man-festival in de woestijn van Nevada – heeft Geoff Dyer last van een eindeloze stroom grieven. Alleen op vluchtige momenten van innerlijke rust wordt hij beloond voor het feit dat hij zijn leven doorbrengt in een permanente staat van beweging. Zelfs wanneer hij verslag doet van zijn meest hilarische tegenslagen, weet Dyer de lezer steeds weer te verrassen met inzichten in veel diepgaandere kwesties.

In bijtend, geestig en prikkelend proza legt Geoff Dyer uit hoe het reizende leven dat hij leidt – een leven waar de meeste mensen heel wat voor over zouden hebben – hem mateloos frustreert. Op briljante wijze ontleedt hij onze verwachtingen van de fysieke en innerlijke reizen die we maken en neemt hij de lezer mee op sleeptouw tijdens zijn reizen, die hem overal brengen en toch nergens naartoe leiden.

Ik vond de titel hilarisch en daarom nam ik dit boek mee van de bib. Eigenlijk is het een boek met reisverhalen, dus plaatste ik het maar onder de noemer non-fictie. Het prikkelt alvast wel je Wanderlust. Waarschijnlijk is het in zekere mate autobiografisch. Het blijft echter fictie, want hoe weet je nu wat er echt gebeurde en wat niet?!

Geoff Dyer vertelt in Yoga voor mensen die te beroerd zijn om eraan te doen over zijn reizen. Deze worden gekenmerkt door een zekere onrust. Hij is een veertiger die drugs en seks nodig heeft om even tot rust te komen. En dan nog. Van de drugs die hij gebruikt, wordt hij compleet paranoia en aan zijn kortstondige affaire houdt hij chlamydia over. Ik vind het allemaal karakteristieken van een man in zijn midlifecrisis.

Verder gebeurt er in de kortverhalen bitter weinig. De locaties zijn onderling inwisselbaar. Hij is overal even eenzaam en heeft overal dezelfde soort gesprekken met dezelfde soort mensen. Alle luchthavens lijken op elkaar, wat ik met hem eens ben.

Ik bewonder zijn eerlijkheid en zelfspot, maar met momenten komt hij nogal quasi-intellectueel over. Hij pronkt met zijn literaire en filosofische kennis en slaagt er niet in gelukkig te zijn met zijn – naar mijn normen – droomleven. Ik geef Yoga voor mensen die te beroerd zijn om eraan te doen drie sterren.

Advertenties

Een gedachte over “Review: Yoga voor mensen die te beroerd zijn om eraan te doen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s