Review: Liefde die niets weet

Tcover liefde die niets weetitel: Liefde die niets weet
Auteur: Alexander Maksik
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar: 2012 (origineel uit 2011)
Pagina’s: 250

De raadselachtige docent Will Silver geeft Engels aan een privéschool in Parijs. Als een goeroe – met de filosofische werken van Sartre en Camus in de hand – weet hij zijn rot verwende leerlingen wakker te schudden en te inspireren. Will raakt echter verstrikt in een verschroeiende seksuele relatie met de zeventienjarige Marie. En ook andere leerlingen verwachten van hem een houvast die hij hun niet kan bieden.

Hoe je van de oorspronkelijke titel You deserve nothing naar de vertaling Liefde die niets weet komt, is voor mij een raadsel. Verder vond ik het een leuk boek. Als zoveelste campusroman is het boek niet ontzettend origineel. Al is de campus in dit geval wel gelegen in Parijs en gaat het om rijke middelbare schoolstudenten en niet om studenten aan de universiteit. Tegen een Parijs decor – met bijhorende Parijse metro, croissants en met Frans doorspekt Engels – begint leraar Will een affaire met één van zijn leerlingen.

Ik had een zeer ambigu gevoel bij het lezen over Will Silver. Enerzijds geeft hij graag les en probeert hij zijn leerlingen te motiveren, interesseren en enthousiasmeren aan de hand van literaire werken. Hij leeft hier in grote mate voor. Stiekem houdt hij waarschijnlijk ook van de lonkende blikken van de hitsige tienermeisjes die verliefd op hem zijn. Hij weet dat zijn leerlingen hem als hun persoonlijke held beschouwen. Anderzijds is hij helemaal niet de held waarvoor zijn leerlingen hem aanzien. Tijdens een demonstratie probeert hij weliswaar op te komen voor de geviseerde Joden, maar hij wordt al gauw op de grond geduwd, in zijn gezicht gespuwd en loopt vervolgens dan maar weg. Hij loopt op een gelijkaardige manier weg van al zijn problemen. Zijn ouders sterven? Dan maar verhuizen naar Parijs. Hij projecteert wel een bepaald persona voor de klas, maar eigenlijk heeft Marie gelijk wanneer ze hem vergelijkt met een fantoom. Hij is er niet echt.

Liefde die niets weet gaat over hoe je je leven moet leiden. Over hoe wat iemand zegt meestal niet strookt met wat hij doet. En ja, het gaat over die ene leraar die hopelijk iedereen ooit in zijn leven had. Die leraar die levens verandert. Ik geef Liefde die niets weet vier sterren.  

Advertenties

Een gedachte over “Review: Liefde die niets weet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s