Review: De rest van de dag

cover de rest van de dagTitel: De rest van de dag
Auteur: Kazuo Ishiguro
Uitgeverij: Olympus
Jaar: 2013 (origineel uit 1989)
Pagina’s: 276

Mr. Stevens, een ouder wordende Engelse butler, kijkt terug op de tijd dat hij in dienst was van lord Darlington, in de jaren dertig en veertig. Zijn leven lang heeft hij zijn waardigheid afgemeten aan die van zijn werkgever, maar achteraf blijkt dat hij de ware aard van de gebeurtenissen verkeerd heeft ingeschat en dat lord Darlington ongewild een pion is geweest in de handen van Hitler. Tegelijkertijd wordt Stevens door zijn hernieuwde contact met de toenmalige huishoudster, miss Kenton, geconfronteerd met nog een ander, onherstelbaar gevolg van zijn onkreukbare loyaliteit. De rest van de dag werd in 1989 bekroond met de Booker Prize en werd verfilmd met Anthony Hopkins en Emma Thompson in de hoofdrollen.

Ik las al eerder Never let me go van Kazuo Ishiguro. Dat boek is momenteel één van mijn lievelingsboeken. Ook De rest van de dag vond ik helemaal geweldig! Er gebeurt bitter weinig in het verhaal. Mr. Stevens, een oude Engelse butler, begint aan een autoreis door het Engelse landschap om de vroegere huishoudster van Darlington Hall op te zoeken. Ondertussen blikt hij terug op zijn carrière in dienst van lord Darlington ten tijde van het interbellum.

Ondanks het feit dat het gehele boek praktisch een monoloog is (af en toe afgewisseld met scherpe dialoog), ontroert het. Mr. Stevens is een typische butler. Zijn eergevoel en plichtsbesef laten hem niet toe om emoties te tonen (of zelfs te hebben). Als zijn vader onverwachts sterft, is Mr. Stevens’ eerste zorg om het huishouden in goede banen te leiden. Als de huishoudster, juffrouw Kenton, hem zegt dat zij gaat trouwen en Darlington Hall bijgevolg zal verlaten, is hij wederom enkel bezig met het huishouden. Later blijkt dat hij echter heel wat meer voor haar voelde dan hij misschien zelf wel besefte. Hun ontmoeting op het einde van het verhaal is dan ook prachtig omschreven.

Wat mogelijk nog erger is, is dat Mr. Stevens niet enkel de liefde van zijn leven laat lopen, maar ook deels onbewust het fascisme steunt. Zijn vorige werkgever, lord Darlington, probeerde immers na de Eerste Wereldoorlog Duitsland opnieuw op te bouwen. Hiervoor organiseerde hij informele conferenties met allerlei buitenlandse figuren. Mr. Stevens bleef altijd trouw aan zijn baas, ondanks het feit dat hij misschien wel doorhad dat er iets schortte aan lord Darlingtons ideeën.

De rest van de dag gaat over gemiste kansen, waardigheid en wat je met de rest van je vergooide leven moet aanvangen. Dit boek is echt een aanrader! Ik geef het vijf sterren.   

Advertenties

6 gedachtes over “Review: De rest van de dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s