Review: The Great Gatsby

great gatsbyTitel: The Great Gatsby
Auteur: F. Scott Fitzgerald
Uitgeverij: Penguin
Jaar: 2008 (origineel uit 1926)
Pagina’s: 177

Scott Fitzgerald’s The Great Gatsby brilliantly captures the disillusion of a society obsessed with wealth and status. Young, handsome and fabulously rich, Jay Gatsby appears to have it all, yet he yearns for the one thing that will always be out of his reach, the absence of which renders his life of glittering parties and bright young things ultimately hollow. Gatsby’s tragic pursuit of his dream is often cited as the Great American Novel.

Ik las The Great Gatsby voor het eerst vlak voor de gelijknamige film met Leonardo DiCaprio uitkwam in 2013. Onder het motto “het boek is altijd beter dan de film” wilde ik toen toch eerst even checken waarover het verhaal nu precies ging. Daar heb ik geen spijt van gehad. Integendeel, sindsdien behoort The Great Gatsby tot mijn favoriete boeken en dit om verschillende redenen. Allereerst is het een dun boek, waardoor je het vlug kan uitlezen. Ten tweede geeft het volgens mij perfect de sfeer van de roaring twenties weer. De jaren ’20 waren een turbulente periode gekenmerkt door de flapper girls, de opkomst van de auto en algemene decadentie. Ten slotte vind ik Gatsby de grootste romanticus ooit. Daisy is de motivatie voor elk financieel succes dat hij behaalt, ondanks het feit dat ze ondertussen getrouwd is met een andere kerel. Tot het bittere einde blijft Gatsby hopen dat Daisy haar man zal verlaten voor hem.

Het verhaal gaat over Jay Gatsby, een rijke kerel die extravagante feestjes geeft in zijn villa in West Egg bij New York. Hij doet dit in de hoop dat op een dag Daisy er zal verschijnen. Over Gatsby doen zich verschillende geruchten de ronde: hij zou ooit iemand vermoord hebben; hij zou naar Oxford geweest zijn; hij zou gevochten hebben in de oorlog; hij zou een neef zijn van keizer Wilhelm; enz. Gatsby is een groot mysterie, ook voor de lezer. De waarheid blijkt iets helemaal anders te zijn. Hij groeide op in een arm gezin, maar hij had grotere ambities. Op een dag zag hij de rijke dronkenlap Dan Cody in moeilijkheden komen met zijn boot en redde hem. En zo begon zijn opwaartse klim. In feite begon toen ook zijn neerwaartse spiraal. Hoe rijk Gatsby ook wordt, hij zal nooit genoeg zijn voor Daisy. Hij heeft foute vrienden waarvan niemand op zijn begrafenis opdaagt. Hij is alleen met zijn eenzaamheid en de hoop op een toekomst met Daisy.

The Great Gatsby staat niet voor niets op nummer 1 van mijn reading bucket list. Het is ontzettend mooi geschreven en heeft een goede plot. De verfilming ervan is ook niet slecht, maar zoals altijd: “Het boek is beter.” Ik geef The Great Gatsby 5 sterren.

Wat is jullie favoriete klassieker?

Advertenties

4 gedachtes over “Review: The Great Gatsby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s