Review: If on a Winter’s Night a Traveller

If on a Winter's Night a Traveller

Titel: If on a Winter’s Night a Traveller
Auteur: Italo Calvino
Uitgeverij: Vintage
Jaar: 1981
Pagina’s: 260

You go into a bookshop and buy If on a Winter’s Night a Traveller by Italo Calvino. You like it. But there is a printer’s error in your copy. You take it back to the shop and get a replacement. But the replacement seems to be a totally different story. You try to track down the original book you were reading but end up with a different narrative again. This remarkable novel leads you through many different books including a detective adventure, a romance, a satire, an erotic story, a diary and a quest. But the hero of them all is you, the reader.

De protagonist in If on a Winter’s Night a Traveller is de tweede persoon enkelvoud. Jij, de lezer, bent het hoofdpersonage van dit postmodern meesterwerk. Na ongeveer een hoofdstuk blijkt de jij wel mannelijk te zijn, waardoor zowat de helft van de lezers van dit boek niet langer dienst kan doen als ‘The Reader’. Gelukkig is er ook nog ‘The Other Reader’. En in het laatste hoofdstuk verschijnen er zelfs nog andere lezers, die uitleggen wat lezen voor hen precies inhoudt.

Dit boek gaat over lezen en schrijven en is dus echt iets voor boekennerds zoals ik. Een samenvatting geven is moeilijk, maar ik zal proberen. In het eerste hoofdstuk gaat de lezer in de boekenwinkel op zoek naar het nieuwe boek van Italo Calvino. Hij koopt het en gaat het thuis lezen. Na het eerste hoofdstuk blijkt echter dat er iets fout is gelopen met zijn exemplaar. Het eerste hoofdstuk wordt voor de rest van het boek letterlijk herhaald. De lezer gaat terug naar de boekenwinkel en eist een juist exemplaar. Hier ontmoet hij ‘The Other Reader’. Hij gaat terug naar huis met een nieuw boek én haar telefoonnummer. Dit nieuwe boek heeft echter niets te maken met If on a Winter’s Night a Traveller. En weer kan de lezer het boek niet uitlezen. Deze keer gaat hij praten met een professor aan de universiteit. Deze professor is ervan overtuigd dat hij het juiste boek heeft. Ook dit blijkt weer iets compleet anders te zijn. En zo gaat het verder. In totaal gaat het om twaalf hoofdstukken waarin de lezer centraal staat en tien boeken die de lezer probeert te lezen. Tegelijkertijd is het ook een liefdesverhaal tussen de twee lezers.

If on a Winter’s Night a Traveller is het toonbeeld van de postmoderne roman: het bevat metafictie, intertekstualiteit, pastiche, enz. Als je ooit een paper moet schrijven over een postmoderne roman, ik zou niet verder zoeken. Maar het is verder ook gewoon een goed boek. Je hoeft het niet gecompliceerder te maken dan het al is. Als je van lezen en schrijven houdt, vindt je dit waarschijnlijk ook wel een fijn boek. Van mij krijgt het alvast 5 sterren!

Advertenties

Een gedachte over “Review: If on a Winter’s Night a Traveller

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s