Review: The Lover’s Dictionary

lover's dictionary

Titel: The Lover’s Dictionary
Auteur: David Levithan
Uitgeverij: Fourth Estate
Jaar: 2011
Pagina’s: 211

“I don’t usually do this kind of thing.” You said. “Neither do I,” I assured you. Later it turned out we had met people online before, and we had both slept with people on first dates before. But we comforted ourselves with what we really meant to say, which was: “I don’t normally feel this good about what I’m doing.”

In 185 snapshot moments The Lover’s Dictionary tells the story of a love affair between two people in New York. Moving, funny, heart breaking and life-affirming. It is a story that anyone who has ever fallen in love will recognize.

Ik ben niet iemand die van romantische verhalen houdt. The Lover’s Dictionary is echter een atypisch romantisch verhaal, wat maakt dat dit boek me wel kon bekoren.

Allereerst is het concept achter het boek buitengewoon. Het verhaal gaat over een koppel uit New York dat elkaar leert kennen op een datingsite. Tot zover niets origineels. We volgen het koppel door hun relatie: de eerste date, de eerste ‘ik zie je graag’, de eerste ontmoeting met elkaars vrienden, de eerste ontmoeting met elkaars familie, het besluit om te gaan samenwonen,… Dit is nog steeds niet als vernieuwend te beschouwen. Wat het boek wel uniek maakt, is dat het verhaal niet chronologisch wordt verteld, maar aan de hand van definities uit een woordenboek. Op elke pagina staat een nieuw woord, waarbij een moment in hun relatie hoort. Soms staat er slechts één zinnetje. Soms beslaat het verhaal een volledige pagina. Tijdens het lezen moest ik vaak denken aan de film 500 Days of Summer. Ook hier gaat het om een jongen die nog in liefde lijkt te geloven en een meisje dat – mede door de scheiding van haar ouders – niet gelooft dat relaties een happy ending kunnen hebben.

Buiten de originele vorm is ook de schrijfstijl ontzettend leuk. Het gaat om een lyrische vorm van proza, waardoor het boek leest als poëzie. Ik was tijdens het lezen vaak bezig met mooie zinnen over te schrijven in een notitieboekje. Uiteindelijk besefte ik dat het nogal stom is om een boek gevuld met prachtige quotes over te schrijven. Elke zin getuigt van vakmanschap. Een voorbeeld: “Measure the hope of that moment, that feeling. Everything else will be measured against it.” (3) Of: “Most likely, there’s no signal event. There’s just the steady accumulation of awhile.” (24)

Ten slotte zijn de fragmenten pijnlijk herkenbaar voor iedereen die verliefd is of verliefd geweest is; voor iedereen wiens hart gebroken is, maar toch nog in liefde gelooft. Lees dit boek. Ik geef het 4 sterren. De enige reden dat ik The Lover’s Dictionary geen 5 sterren geef, is dat het zo kort is. Ik wil meer van dit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s